Pressemeddelse

D. 10. september er det Havens Dag –
Den spiselige nyttige have

 

Jordbær cheesecake

Det er helt naturligt at plante haven til med planter, som man godt kan lide at se på og følge med i året rundt. Hvis du samtidig kan plukke blade, blomster eller frugter fra nogle af planterne, så stiger havens nytteværdi. Tænk om du kan sige, at du har spist fra din have året rundt?

Det starter allerede i årets første måneder

I takt med at lysets timer øges, vågner de første planter af deres dvale. Nu er det muligt for insekterne at søge efter nektar og pollen i de først udsprungne blomster i bunden af havens bede. Erantis, juleroser, påskeklokker, krokus og skilla er blot nogle af de mange tidligtblomstrende planter, som år efter år vender tilbage i havens bede. De vintergrønne nåle- og bladplanter skaber ly for havens småfugle og en række små insekter, der på kolde dage holder sig godt skjult. Først når skvalderkålen, mælkebøtter og brændenælder bryder frem med deres første skud, så er der tilskud til dagens frokost eller aftensmad. Snart er der friske ramsløgblade, de første rabarberstilke og nye asparges, der gror frem af den bare jord.

Biodiversitet er vigtig

Foråret igennem vil en have med spiselige planter udfolde sig og gøre klar til bær, frugter og nødder. Mange planter har brug for at blive bestøvet. Når der i haven er plantet mange forskellige planter, så er biodiversiteten stor og dermed også muligheden for at få et godt udbytte på frugttræerne og frugtbuske. Bier – både de vilde og dem, der bor i bistaderne – er nyttige. Svirrefluer, guldøjer og mariehøns sørger for at holde lusene i skak, så planterne kan yde deres bedste. Under jorden æder regnormene organisk materiale og sørger for god næringsoptagelse i planternes rødder – haven har sit eget økosystem, og du kan være med til at skabe en god balance.

Forråd til vintertid

Frisk frugt, bær og grøntsager smager altid bedst, men det er ikke altid muligt at nå at spise det hele. Heldigvis, for overskuddet kan nemlig ret nemt gemmes til senere brug. Syltebogen skal findes frem, fryseren fyldes op og saftpresseren i gang. Resten af nedfaldsfrugten og nødderne, som du ikke fik samlet, indgår i den naturlige nedbrydning i haven – fuglene, egernet og musene skal nok rydde resterne.

Se mere på www.havensdag.dk 

Vel mødt!

Billedtekst Nyttige have.jpg: De danske havecentre og planteskoler afholder Havens Dag den 10. september, og du kan blive inspireret til at plante flere nyttige planter i din have – frugt til kager og pynt fra krydderurtebedet

Download billede