Den spiselige nyttige have

 

                                               10. september 2023

 
 
 

Frugt på kage - Havens Dag

 

Har du spist af din have i dag?

Tænk om du hver dag kunne sige, at du har spist noget fra din have. At du årets 365 dage har nydt et eller andet spiseligt fra din egen have. Hvis du tilmed har medvirket til, at andre også har nydt godt af det, du har plantet i din have, så har du virkelig gjort en forskel!

 

Havens spiselige planter

Frugt, bær, krydderurter, salat, grøntsager, blomsterblade, skvalderkål, brændenælder, rodfrugter, birkesaft… Muligheden for at høste spiselige dele fra planterne i din have er alenlang. Glæden ved dagligt at gå en runde og samle friske bær, frisk frugt, nødder, salat, tomater, kartofler og spiselige blomster er stor for både voksne og børn. Når frugterne er modne og skal høstes, så skal sylteopskrifterne frem. Lagre af glas med egne syltede grøntsager og frugter bringer minderne om havens frodighed frem på en kold vinterdag. Det er muligt at spise noget fra din have året rundt.

 

Giv også dyrene en hjælpende hånd, så får du noget til gengæld

Mange af vores frugter har brug for, at insekter og bier hjælper med at flytte pollen fra blomst til blomst. Når du planter mange forskellige planter i din have, så er den mere attraktiv for insekterne. Planter, der allerede i de tidlige forårsmåneder blomstrer sikrer, at der er mad til de første bier. Når dine frugttræer blomstrer, så har du allerede styrken af flyvende insekter klar til at sikre god frugtsætning.

En del af vores planter sætter frø efter blomstringen. Frøstandene er med til at give småfugle mad gennem vinteren. Tuer af prydgræs giver ly til en række mindre insekter, og de vintergrønne planter skaber ly for store mængder af forskellige smådyr i haven.

 

Giv glæden videre til næste generation

Lad dig inspirere til at vække glæden ved naturen sammen med de næste generationer. Tag en snak med de unge mennesker, der er godt på vej i deres liv og snart flyver fra deres beskyttede forælderrede. De skal til at træffe store valg i deres liv. Valg, der handler om bæredygtighed, lokale råvarer, mindre madspild og deres egne bidrag til større biodiversitet og et sundere klima. Tag også de mindste i hånden og vis dem, hvor regnormen lever, hvad blomsterne kan blive til, hvis bierne har bestøvet dem, hvordan kagen kan pyntes med friske bær fra haven og hvordan salaten bliver smuk med spiselige blomster.

Regnorm - Havens Dag

Små fingre mærker en glat og kølig regnorm

 


Opdateret 20. april 2023

Social medier: