2020

 

Lad Haven Ånde – Havens Dag d. 13. september 2020

Frodige haver giver plads til en masse dyr – insekter, fugle, tudser og pindsvin. Frodige haver giver også plads til, at vi som mennesker kan nyde godt af træernes skygge, staudernes blomster, de modne æbler på træerne og bær på frugtbuskene. Frodige haver giver mulighed for at udforske naturen og levner plads til eftertanke hos både børn og voksne.

 

Lad Haven Ånde

Landets havecentre og planteskoler indbyder til Havens Dag d. 13. september, og i år vil der med temaet ”Lad Haven Ånde” være større fokus på frodigheden og mangfoldigheden i haven, på altanen og i sommerhushaven. Træer bidrager til CO2 binding, skygger på de varme dage og de mange blade giver ilt, når træet omdanner sollyset og CO2 i fotosyntesen. Alle planter hjælper til når det regner, og det overskydende vand optages, og når haverne det meste af året blomstrer, så giver det føde til bier og en hel masse insekter. Planter bidrager til syv af FN’s verdensmål.

Kom og vær med

Søndag d. 13. september vil havecentre og planteskoler være ekstra fyldte med gavnlige planter. Planter, der bidrager til en mere bæredygtig natur i haverne – planter der får haverne til at ånde. Alle kunder får mulighed for at vælge én plante, som man kan plante i sin egen have, på fritidshusets grund eller måske ved byens skole? Til årets Havens Dag har vi udvalgt 7 forskellige planter, som alle har deres helt egen nytteværdi i vores natur. Én af disse 7 planter kan blive din, for de deltagende havecentre vil nemlig forære hver af deres kunder en plante, og du kan selv vælge hvilken.

Planterne er barrodsplanter, og da de først kan flyttes fra marken senere på efteråret, skal man komme forbi og hente planten i den sidste uge af oktober. Til Havens Dag d. 13. september får man en bestillingsseddel, hvorpå man bestiller sin ønskeplante.

De syv planter

Naur – Blomsterne er både nektar- og pollenholdige og når frøene falder til jorden, giver de næring til mange gnavere.

Vortebirk – Man mener, at birk interagerer med mere end 300 forskellige insektarter. Når bladene tiltrækker lus, så giver de føde til både mariehøns, guldøjer og andre nyttedyr.

Japansk lærk – Lærkeviklerens larve og lærkeveddværgmåler er begge afhængige af, at der plantes lærk for at kunne videreføre slægten.

Skovæble – Skovæbleblade er base for flere natsommerfugle; bl.a. aftenpåfugleøje, grøn dværgmåler, silkevinge og bøgenonne.

Skovfyr – Udover at være redested for bl.a. rovfugle og spætter, så er skovfyr et godt skjul for småfugle, som eks. topmejsen og solsorte.

Stilkeg – Træet er vært for hundredvis af insektarter, som giver rig føde til fuglelivet. Agern er en yndet spise hos mange firbenede dyr.

Tørst – Hvis du vil være med til at sikre fremtiden for de smukke citronsommerfugle, så skal du plante tørst.

Find de havecentre som deltager på www.havensdag.dk

Vel mødt!

 

Billedtekst

De danske havecentre og planteskoler afholder Havens Dag den 13. september, og der er fokus på frodighed og mangfoldighed

 

Download billeder

LINK

LINK

LINK

DOWNLOAD PRESSEMEDDELELSEN SOM WORD DOKUMENT