Årets ”Havens Dag” bliver farverig

Hvorfor bruge så mange timer på at slå græs hvert år?
Med kampagnen ”Ta’ en bid af din græsplæne” ønsker de Danske Havecentre,
at vi skal plante nye bede i haven.

Kom derfor ind i dit havecenter til Havens Dag d. 8. september og hør nærmere.


I mange danske haver fylder græsplænen meget. Vi bruger græsset til at lege på, slikke sol på og til at gå på. Nogle græsplæner er omkranset af hække, mens der i andre haver er blomsterbede mellem hækken og græsset.

I anden verdenskrig fjernede mange græsplænen for at dyrke grøntsager, så man kunne mætte sultne børn og voksne. I nyere tid er græsplænen på større herregårde i ind- og udland blevet udloddet til små kolonihaver, så byboerne derved kan dyrke deres egne grøntsager. Ikke for at kunne mætte sultne maver, men for at genoplive havekulturen for det stigende antal familier, der lever i byen.

Lettere havearbejde

Græsslåning er en ugentlig tjans. I nogle familier er det børnene, som skal slå græsset, men i langt de fleste tilfælde er det manden, som sørger for at græsset er trimmet. Hvorfor ikke tage en bid af al det græs og få større diversitet i haven?

Plant planter, der blomstrer forår, sommer og efterår. Eller planter, der er grønne hele året rundt og lokker fugle og små dyr til haven. Resultatet er bede, der ikke hver uge skal slås med græsslåmaskinen.

Det er ikke besværligt at grave græstørven af. Jorden under græsset er god at plante i, når den lige løsnes med en greb eller vendes med en spade. Ukrudtstrykket er lavt, for græsplænen har sørget for, at der ikke spirer fremmede ukrudtsfrø i jorden.

Kom godt i gang

Find et godt sted og placere bedet. Hækken kan danne baggrund for bedet eller bedet kan placeres midt i græsplænen. Mål ud, træk snore og gå i gang med at fjerne græstørven. Den opgravede græstørv skal du vende med græsside nedad og lægge den på kompostbunken eller under træer og buske, hvor det i løbet af et års tid vil være omsat.

I kampagnen ”Ta’ en bid af din græsplæne” har vi tegnet fem forskellige bede på 10 – 12 m2. Du kan lave dem præcist, som de er tegnet, eller du kan lade dig inspirere og selv vælge hvilke planter, du vil have i bedet.

Bedene er ikke lavet ud fra nogen konkret placering, men alle planterne i planerne er tolerante overfor sol og halvskygge.

Deltag i konkurrencen

Traditionen tro udloddes på landsplan et Juliana Premium drivhus. Alle der udfylder og afleverer konkurrencesedlerne i de havecentre, som er med i kampagnen, deltager i konkurrencen.

Desuden vil man i år kunne vinde planter til 12 m2 bærbed indeholdende hindbær, solbær, ribs, stikkelsbær, blåbær, jordbær og rabarber. Hvert af de deltagende havecentre i kampagnen udlodder et bærbed.

Vel mødt!

Se på www.havensdag.dk hvilke havecentre, der deltager i kampagnen.

Yderligere oplysninger fås hos Per Boisen Andersen, Danske Havecentre på telefon: 66 17 44 89 eller e-mail: pb@danskehavecentre.dk
Se også: www.danskehavecentre.dk


Billedtekst:
Danske Havecentre over hele landet afholder Havens Dag den 8. september med temaet ”Ta’ en bid af din græsplæne” og du kan vinde planter til et bærbed

Hent pressemeddelelsen som pdf

Hent billede (0.2 MB)   Hent billede (1.2 MB)    Hent billede (1.1 MB)
         
 havens-dag-2013-1web    havens-dag-2013-2web    havens-dag-2013-3web