Nyd det rige dyreliv i haven

Havecentre over hele landet afholder Havens Dag 2010 med fokus på haven som naturreservat. De fleste haveejere har nemlig mange flere små venner, end de tror. Og det er nemt og sjovt at skabe livsbetingelser for endnu flere.

Vandhul-01En rigdom af mange forskellige arter af planter i varierede miljøer i haven skaber levemuligheder for et rigt og varieret fugle- og dyreliv lige omkring, hvor vi selv bor. Levesteder i buskadser for smådyr som tudser, frøer og pindsvin. Levesteder ved vandhullet for guldsmede, salamandere, rygsvømmere og andre vanddyr.

Blomstrende buske, roser og stauder, der danner basis for insekter som honningbier, humlebier og svirrefluer. Køkkenhaven, der tiltrækker mange guldøjer og mariehøns. Dyr, der alle indgår i større dyrs fødekæde, og giver mennesker dejlige oplevelser.


Oplevelser i børnehøjde

Echinacea-05Lad børnene låne luppen og send dem på opdagelse i haven. Snegle, frøer, regnorme, mariehøns og græshopper kan være med til at åbne en helt ny og spændende verden for de små. Når kartoflerne graves op i køkkenhaven, vil regnormene komme til syne.

Lægger man sig på maven på græsset, vil en masse dyr dukke op, når først øjet er justeret ind på dyreverdenen. Lav et pindsvinebo og lad børnene have fornøjelsen af at fodre de små generte, stikkende dyr.

Larkér sneglehusene med rød neglelak, så kan man kende sine ”nye venner”, når de dukker op en anden dag. Opsæt sommerfuglebo og hav fornøjelsen af at vise børnene, hvordan en larve forvandles til en sommerfugl.


Byg fuglekasser

Efteråret er den tid på året, hvor du med fordel kan opsætte fuglekasser til havens fugle.

Udover de naturlige redesteder i havens krat og under taghæng, vil fuglekasser bidrage til et endnu rigere fugleliv i haven. Fuglekasser er en efterligning af fuglenes naturlige redesteder og er ikke ens for alle fugle.

Tabellen viser eksempler på nogle af havens populære fugles fuglekassebehov:

 Fugleart

 Åbning i cm

Total højde

Fra underkant til indgangshul

Bund i cm

Ophængshøjde

           
 Blåmejse  2,8  30 cm  22 cm  10 x 10   1,5 – 2 m
 Gråspurv  3,5   30 cm  22 cm  15 x 15     2 – 5 m
 Musvit  3,2  30 cm  22 cm  10 x 10   1,5 – 2 m

Fugl-01_bigVidste du…

At man bør fodre fugle hele året rundt? Fuglene har selvsagt nemmere ved at finde føde forår, sommer og efterår, men mange af havens fugle kan også bruge et tilskud af mad i de lyse måneder, især mens de yngler.

Flere undersøgelser peger derfor på, at fodring af fugle hele året rundt ikke skader fuglene, men derimod gavner dem.

Opskrift på fedtkugler:

Smelt fedt fra svin, okse eller får. Smeltet Palmin kan også bruges. Tilsæt frø, opblødte bær, nødder og majskerner. Fyldes i beholdere ilagt snor eller kæde. Når blandingen er stivnet, tages den ud af beholderen og hænges op i træer til fuglenes store fryd!

Yderligere oplysninger fås hos Per Boisen Andersen, Danske Havecentre på telefon: 66 17 44 89 eller e-mail: post@danskehavecentre.dk Se også: www.danskehavecentre.dk


Billedtekst: Danske Havecentre over hele landet afholder Havens Dag den 12. september og har fokus på dyrelivet i haven