Havecentrene sætter fokus på velvære i haven

Havecentre over hele landet afholder søndag d. 14. september Havens Dag med temaet "Velvære i haven".

Temaet for dette års Havens Dag, som afholdes i mere end 130 af landets førende havecentre, er valgt med omhu. De danske havecentre ønsker nemlig, i et samarbejde med Dansk Planteskoleejerforening, at sætte fokus på de mange positive oplevelser, som vore haver er med til at give os.

Rigtig mange går en tur i haven eller den nærtliggende park hver dag. Ture der, uanset vejret, betyder masser af velvære. Velvære der gavner os alle og påvirker os positivt i vores indstilling til andre, mennesker såvel som dyr, og i vores indstilling til miljøet som helhed. De samarbejdende foreninger vil med kampagnen "Velvære i haven" samtidig animere os til at neutralisere CO2 forbruget og opfordrer derfor alle til at plante masser af planter i haverne, på terrasserne og i altankasserne. Én af de største næringskilder til planter er nemlig CO2, som havens mangfoldighed af planter netop omdanner til blandt andet ilt, som vi alle nyder godt af.

Også sanseoplevelser kan vi nyde, lyder det fra de to foreninger, som vil skærpe opmærksomheden omkring det væld af dufte, farver, smag og lyde som præger den gode have. Dufte fra det nyslåede græs, rosenbedet, stauderne, prydbuskene eller kaprifolien. Farverigdommen i sommerblomster og stauder sammen med de årstidsblomstrende prydbuske og slyngplanter. Smagen af de mange lækre frugter fra bær- og frugtbærende træer og buske, der byder sig til sommeren over og helt ind i efteråret. Lyden af puslende dyr i krattet og fugle i glad sang, som tak for lån af lidt af det hele.

Aktivitet og afstresning
I en tid hvor stress er på dagsordenen vil foreningerne også gerne være med til at understrege, at de mange gøremål i haven er absolut afstressende. Vi må ikke undervurdere betydningen af den daglige gang med vandkanden til drivhusets tomat- og agurkeplanter, blomsterplukningen, indsamlingen af salater, kartofler og krydderurter til madlavningen, græsslåningen og lugningen eller børnenes glade aktivitet på trampolinen og i badebassinet.

De danske havecentre slår dørene op for inspiration og rådgivning. Om hvordan harmoni og ro i haven eksempelvis opnås med stedsegrønne planter, der trofast vinteren over giver ly for fugle og insekter. Om græs, der også tager sig godt ud når rimfrosten pynter haven. Om hvordan staudebede bliver nemmere at passe. Og først og fremmest om hvordan den optimale velvære i haven opnås.

På Havens Dag arrangerer de enkelte havecentre demonstrationer og udstillinger med masser af gode tilbud. På hjemmesiden: http://www.havensdag.dk/ kan man finde adressen på de havecentre, som deltager i årets kampagne, ligesom inspiration her og nu kan hentes på http://www.haveinspiration.dk/, som rummer artikler og videoklip om de mange gøremål i haven. I forbindelse med Havens Dag vil siden indeholde videoklip om dette års tema: "Velvære i haven".

 

Yderligere oplysninger fås hos Danske Havecentre,

 på telefon: 66 17 44 89 og via E-mail: pb@danskehavecentre.dk.