Haven i festskrud 

Havecentre over hele landet fejrer efterårets komme med

et festfyrværkeri af glødende høstfarver på Havens Dag.

 

Hvert efterår bliver vi grebet af naturens fantastiske evne til at skabe en farvepalet, som selv ikke den dygtigste kunstner kan gøre efter. Der er nemlig ikke noget smukkere end efterårsløv, der spiller sammen i gule, gyldne, brune og røde nuancer. Netop denne farvekavalkade hos mange af havens planter er i centrum, når Havens Dag afholdes søndag den 9. september. Og denne dag slår planteskoler og havecentre over hele landet dørene op i høstfarvernes tegn.

At høste frugten af sine anstrengelser
Lykken er at tage en kurv over armen og gå ud i sin have og høste sine egne frugter og grøntsager. Endelig bliver forventningens glæde indfriet, efter man har puslet om og passet havens planter og træer, hvilket nok er medvirkende til at gøre smagen endnu mere intens. Og man behøver ikke at bo på landet eller besidde en kæmpehave for at dyrke sine egne frugter og grøntsager. Selv i en mindre have eller på en altan kan man blive nogenlunde selvforsynende.

Mange frugttræer er podet på langsomt voksende grundstammer, hvilket giver mindre træer, og dermed også plads i en almindelig have. Der findes også familie træer, som har flere sorter podet på samme træ. Og ønsker man at dyrke frugter i krukker, er det heller ikke noget problem. Udbyttet er nok mindre, men fornøjelsen af at kunne plukke egen frugt kan nemt opfyldes.

 

Sætter man fokus på de buske og stauder, der blomstrer fra august til oktober måned, vil man opleve, at listen til eksempelvis sensommerbuketter er lang. Og tillægger man samtidig de planter, der får dekorative blade og bær samt aks fra græsserne, bliver listen nærmest uendelig.

Altid gode råd at hente
I de lokale planteskoler og havecentre er der altid gode råd om alt fra rodfrugter, kål, kartofler over valnød, blommer, æbler, pærer, hyldebær til mere eksotiske ting som figen, vinranker eller kiwi. Og udvalget med bl.a. fantastiske høstfarver er stort og mulighederne er uendelige.

Havens Dag, som altid afholdes den anden søndag i september, er skabt i samarbejde mellem Danske Havecentre, Dansk Staudegartnerforening og Dansk Planteskoleejerforening. Der afholdes mange aktiviteter rundt om i landets havecentre med bl.a. demonstrationer, udstillinger og masser af gode tilbud til haveejerne. Dette års tema er ”Høst – efterårsfarver”.

 

Yderligere information om Havens Dag findes på hjemmesiden: www.havensdag.dk /2007, hvor det også fremgår, hvilke planteskoler og havecentre, der deltager i begivenheden – klik her 'Kampagnedeltagere'.

På hjemmesiden kan downloades tekst og billeder i lav opløsning.
Billeder i høj opløsning samt yderligere oplysninger fås hos Danske Havecentre på telefon: 
 66 17 44 89 eller e-mail: post@danskehavecentre.dk
Se også:
www.danskehavecentre.dk