havensdaglogo

Kom til Havens Dag søndag den 9. september i landets havecentre og planteskoler, hvor der vil være livlig aktivitet og mange spændende tiltag. 

Temaet for Havens Dag 2007 er 'Høst – efterårsfarver'

Haven i høst

I takt med at dagene bliver kortere og nattetemperaturen falder, har de fleste planter endt årets tilvækst, og en ny fase begynder. Planterne trækker deres ressourcer til roden, hvilket viser sig hos bladene hos mange løvfældende træer og buske. Denne farvekavalkade hos mange af havens planter har vi valgt at sætte fokus på under dette års tema til Havens Dag. Små eller store træer af røn, ahorn, paradisæble, tjørn eller hjertetræer er blandt de mange løvtræer med høstfarver. Har man ikke plads til store træer i haven, kan buske af benved, spiræa eller surbær give haven liv på en årstid, hvor haven og naturen er helt fantastisk omskiftelig. Også stauder får høstfarver. De lave temperaturer kalder glødende farver frem i kæmpe stenbræk, alunrod og ikke mindst de mange funkia, som, inden vinteren kommer, bliver dejligt gyldne. Mange af græsserne blomstrer om efteråret og er med til at skabe stemning i haven. I surbundsbedet er bjergte og leucothoe med til at sætte ekstra kulør sammen med de løvfældende azalea, der får helt fantastiske farver. Blandt slyngplanterne er vildvin og rådhusvin de absolut flotteste, men træmorder, akebia og kamæleonplanten hører også til blandt de dekorative haveplanter med høstfarver.

Spis din have

Fornemmelsen af at have gjort det selv er god. Fornemmelsen af at være selvforsynende, og visheden om, at det, man spiser, er dyrket helt uden brug af kemikalier, er meget værdifuld. Det behøver ikke at være kompliceret at dyrke sine egne afgrøder. Man behøver heller ikke flere tønder land, for at det kan lade sig gøre. En enkelt ribsbusk, solbærbusk, stikkelsbærbusk, en rabarberplante, fire hindbærbuske og en enkelt række jordbær er for de fleste nok. Frugttræerne kan fås i mange udformninger. Espaliertræer til husgavlen fylder ikke meget, langsomtvoksende æbletræer kan stå i store krukker eller baljer. Brombærbuske bundet op midt i blomsterbedet kan sagtens fungere. Blåbærbuske i surbundsbedet og nøddebuske i skellet til naboen. Krydderurter i krukker på terrassen er særdeles dekorative. Rosenhyben til marmelade kræver også kun en enkelt plante og kan stå sammen med nøddebusken. Vi er vores egen begrænsning, når vi ikke mener, at der er plads til at dyrke spiselige planter i selv små eller mindre haver.