Fyld haven med dufte

Den duftende have er i fokus på Havens Dag søndag den 11. september 2005. Havens Dag markerer, at årets bedste plantetid begynder.

Luk øjnene og tænk på din drømmehave. Lynhurtigt kan du næsten mærke det kilde i næsen. Duftoplevelserne er sammen med farverne og formerne de væsentlige elementer i den helhed, der udgør drømmehaven.
Der er masser af planter og blomster, der dufter. De har hver sin duft. Nogle dufter sødt, nogle friskt og syrligt og andre tungt parfumeret. Samtidig oplever forskellige næser dufte forskelligt. Du er altså nødt til at snuse dig frem til de planter, du synes, dufter bedst.

Havens Dag 2005, der står i duftenes tegn, er alle tiders lejlighed til at iværksætte en dufttest. Planteskoler og havecentre over hele landet er i dagens anledning fyldt med duftende planter og masser af inspiration til, hvordan du kan fylde din have med dufte.
Duftende planter findes i alle plantegrupper. Der er duftende stauder og slyngplanter, duftende roser og duftende rododendron. Der er masser af prydbuske, der blomstrer med duftende blomster og tænk bare på den liflige duft af æbleblomster i frugthaven. Selv blandt træerne findes duftende arter. Du kan altså plante duftplanter lige meget hvilken planteopgave, du står overfor, og dermed gøre haven til en oplevelse for alle sanser.

I anledning af Havens Dag udkommer Det Danske Haveselskabs blad Haven som temanummer om den duftende have. Bladet er fyldt med inspirerende artikler om, hvordan du får mest mulig glæde af de duftende planter. I september udgaven af ide-nyt kan du finde en gratis plan, der hjælper dig med at anlægge et smukt duftbed, og på hjemmesiden finder du en haveplan, du kan bruge til at anlægge din egen royale rosenhave, fyldt med farver og dufte, der smyger sig mellem hinanden.

I alle de planteskoler og havecentre, der deltager i Havens Dag, har du på selve dagen mulighed for at deltage i lodtrækningen om tre gange fem roser af sorten 'Kronprinsese Mary', der netop er blevet navngivet af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary. Vinderne er allerede et stykke på vej til at realisere deres egne royale rosenhaver.
I ide-nyt finder du også en kupon til en landsdækkende Havens Dag konkurrence med flotte præmier. Hovedpræmien er et Juliana Jubilæum drivhus til en værdi af kr. 9.194,00.

Havens Dag arrangeres af Danske Havecentre, Dansk Planteskoleejerforening og Dansk Staudegartnerforening. Yderligere information om Havens Dag findes på den ovenfor nævnte hjemmeside, hvor det også fremgår, hvilke planteskoler og havecentre, der deltager i arrangementet.
Havens Dag Udvalgets sekretariat kan kontaktes på telefon 66174489.