Havens Dag Prisen til Anne Just

Haven i Hune er blevet berømt i løbet af det sidste år. Anne Justs frodige oase i det barske vestjyske klima er blevet en inspirationskilde for haveejere over hele landet gennem en række tv-programmer optaget i haven og gennem Anne Justs bøger om haven og dens tilblivelse. Havens Dag Prisen 2003 uddeles mandag den 8. september. I år tilfalder den naturligvis Anne Just.

Havens Dag, den anden weekend i september, markerer, at årets bedste plantetid begynder. Som en festlig optakt til Havens Dag uddeles Havens Dag Prisen til en eller flere personer, der har ydet en særlig indsats for at udbrede interessen for haven. Med prisen følger for uden æren et stort træ, der bliver plantet netop der, hvor prismodtageren ønsker det.

Den romantiske have er tidens mest populære havestil. Det afspejler sig på Havens Dag, der står i romantikkens tegn i år. Planteskoler og havecentre over hele landet bugner på Havens Dag af alle de dejlige planter og alt det søde tilbehør, der gør haven til en frodig og romantisk oase. Der vil være masser af inspiration at hente, og i dagens anledning har havearkitekter fra Det Danske Haveselskab udarbejdet fire haveplaner med elementer, der hører den romantiske have til. Planerne udleveres gratis i de havecentre, der deltager i Havens Dag.

Anne Justs have i Hune er et levende bevis på, at den romantiske have ikke er et uopnåeligt mål. På bare fem år har Anne Just sammen med sin mand genskabt et lille hjørne af paradis under de ellers så barske vestjyske vækstbetingelser. Inde i haven har marehalm og lyng måttet vige for at give plads til romantiske slyngplanter, duftende roser og et farverigt blomsterflor. Anne Just har hentet inspiration i de traditionsrige engelske haver og krydret den med sine egne ideer. Resultatet kender de fleste fra tv-skærmen. En overdådig dejlig have, der har givet mange lyst til at finde riven og hakkejernet frem og til at gå på plantejagt i planteskoler og havecentre.

Anne Just er designer og maler, og selv om hun er kendt for sine blomstermalerier, er kunsten at dyrke haven ikke en gammel hobby for hele Danmarks haveejer. Det er faktisk kun fem år siden, hun og hendes mand begyndte at anlægge haven i Hune og samtidig mærkede, hvordan entusiasmen og glæden ved havearbejdet voksede og betog dem. Det er den glæde og begejstring, Anne Just i sine tv-programmer og bøger formår at give videre til haveejere i alle hjørner af Danmark. Og det er den entusiasme, der er baggrunden for, at Anne Just tildeles Havens Dag Prisen 2003.

Havens Dag arrangeres af Danske Havecentre, Dansk Planteskoleejerforening og Dansk Staude-gartnerforening i år for første gang i samarbejde med Det Danske Haveselskab. Yderligere information om Havens Dag fås på hjemmesiden www.DH.dk eller ved kontakt til Havens Dags sekretariat på telefon 6617 4489.