Romantik på Havens Dag

Havens Dag den 14. september står i romantikkens tegn. Den romantiske have er tidens mest populære havestil. Der bliver drømt mange drømme om at genskabe tidligere tiders dejlige og duftende haver til afslapning og fordybelse. Havens Dag er helliget Den Romantiske Have for at give næring til havedrømmene og inspiration til at gøre drømmene til virkelighed.

Luk øjnene og forestil dig din drømmehave. Først dukker fuglesangen op. Og blomsterduftene der kilder i næsen. Der er grønt og frodigt, og der er et væld af blomster, der smyger sig ud og ind mellem hinanden. Roser, klematis, lavendler… Du slentrer ad hyggelige snoede stier, måske under en pergola, og indsnuser atmosfæren. Du sætter dig i et fjernt hjørne på en gammel, frønnet bænk og nyder stilheden og skønheden.

Moderne danskere drømmer sig i stigende grad tilbage til tidligere tiders romantiske haver og ønsker at genskabe den ånd, der hvilede over bedstemors frodige have, hjemme bag deres egen hæk. Den romantiske havestil har fået nyt liv i en tid, hvor der skal kompenseres for en hektisk hverdag med stilhed og skønhed for alle sanser, når man har fri. Og hvor gør man det bedre end indhyllet i frodigheden i sin egen have?

Havens Dag er en hyggelig, årligt tilbagevendende tradition den anden weekend i september. Dagen markerer, at det nye haveår begynder med lange, lune sensommerdage, der er perfekte til plantearbejde. Sensommer og efterår er årets bedste plantetid. Planterne har indstillet skudvæksten for i år, men deres rødder har god tid til at etablere sig i den lune jord, før vinteren sætter ind. Derfor er Havens Dag det perfekte tidspunkt, hvis du vil realisere dine egne drømme om den romantiske have. På Havens Dag den 14. september er planteskoler og havecentre over hele landet i det romantiske hjørne. De bugner af alle de dejlige planter, der passer til den romantiske havestil og af alt det søde tilbehør, der understreger romantikken og er med til at gøre haven spændende og personlig.

Havens Dag arrangeres af Danske Havecentre, Dansk Planteskoleejerforening og Dansk Staudegartnerforening, i år for første gang i samarbejde med Det Danske Haveselskab. I anledning af Havens Dag udkommer magasinet Haven som et temanummer om Den Romantiske Have, og i havecentre over hele landet bliver der mulighed for at møde repræsentanter for Det Danske Haveselskab. Havearkitekter fra Det Danske Haveselskab har til lejligheden udarbejdet fire haveplaner med haveelementer, der hører den romantiske have til. I dit havecenter kan du få en plan med hjem gratis, så du kan genbruge havearkitektens ideer i din egen have, hvad enten du drømmer om en romantisk sti, et hyggeligt lysthus, stemningsfulde siddepladser eller duftende bede i nostalgisk stil.

Der er også dejlige postkort med romantiske havemotiver at få i havecentret, og i sjove konkurrencer er der mulighed for at vinde tilbehør til din romantiske have i form af søde havemøbler, en hyggelig picnickurv eller dejlige litografier af blomstermaleren og haveelskeren Anne Just.

Yderligere information om Havens Dag fås på hjemmesiden www.DH.dk eller ved kontakt til Havens Dags sekretariat på telefon 6617 4489.